Söndrum

Söndrum är eftertraktat och har ett utmärkt läge med cykelavstånd till centrala Halmstad å ena hållet och Tylösand å det andra. I Söndrum Centrum där du finner b la livsmedelsaffär, restauranger, kemtvätt, frisör, optiker, bibliotek och apotek. Bäckagård centrum stoltserar med bland annat närbutik, restaurang, vårdcentral och apotek. 

Du bor även med cykelavstånd till Handelscentrum Flygstaden som ligger på behörigt avstånd med diverse stormarknader, Systembolag och butiker av skiftande karaktär. Affärsutbudet är ständigt växande med inriktning på hem och sport. 

För dig som gärna tar en löprunda finns flertalet möjligheter i naturreservat, längs landsvägar vid vidsträckta åkrar och fält samt längs havet en bit bort. Söndrumshallen erbjuder tennis, padel och badminton och vägg i vägg huserar Halmstad Frigymnaster som levererar gymnastik på elitnivå. Fotbollslaget Astrio håller till vid Hallägrahallen intill och har flertalet planer att spela på. I närområdet finns också flertalet golfbanor av toppklass. Skolor och förskolor ligger på gångavstånd från området.

Längs vackra landsvägar tar dig smidigt till utflyktsmål som Tylösand, Möllegård och Heagård – allt beroende av om det är hemgjord glass, heta after beacher eller kanske en charmig shoppinglunch du är ute efter. Konstmuseum Mjellby ligger också i krokarna liksom en hel del lantligt belägna butiker.

Eketånga naturreservat utgörs av ett kustnära flygsandsområde om ca 19 ha. Björk och tall planterades här under mitten av 1800-talet och trivs på de mjukt kuperade dynerna. Naturvårdsmålet är att låta skogen nå sitt slutstadium av maximal ålder. Även Aleskogen som skogsremsan utmed västra stranden kallas, bidrar till naturupplevelserna i Söndrum. Här är en av Sveriges fågelrikaste platser med ca 25 arter och omkring 200 par som häckar här årligen. Även floran är artrik och en av de vackraste blommorna, svärdsliljan, lyser här gul i kärren. 

Möllegårds naturreservat är ett annat välbesökt friluftsområde och erbjuder flera lättvandrade stigar. Bord, bänkar och eldstäder finns på flera ställen utmed stigarna och stanna gärna till och hör Nyrebäcken sakta porla fram. Prins Bertils stig börjar eller slutar här, beroende på hur man ser det, och vid reservatet ligger det populära glasscaféet Riccardos som serveras egengjord italiensk glass.

På cykelavstånd finner du också Simstadion och Brottet, en välkänd träffpunkt på sommaren, både som badplats och konsertarena. Här bröt man sten från 1830-talet till början av förra seklet och så småningom vattenfylldes dessa, till glädje för simmare sedan 1920. I närheten av detta ligger också barnens paradis, det mäkta populära Äventyrslandet. 

Sammanfattningsvis är Söndrum ett omtyckt område med blandad bebyggelse, kommersiell närhet och natursköna omgivningar som tilltalar såväl det äldre paret som barnfamiljen.

Senior

SPF Söndrumsvännerna - En aktiv seniorförening med gediget program.
PRO Söndrum - Sveriges största pensionärsorganisation


Förskolor & skolor

Vitsippans förskola med fem avdelningar (1-5 år), Hallägravägen 7
Jutagårds Förskola, Petter Jydes väg 1
Jutarums Förskola (år 1-5) Paviljongvägen
Trollbergets förskola med Reggio Emiliainriktning, Spelmansvägen
Klockargårds förskola, Tenorvägen Bergsgårdsförskola (1-5) Bergsgårdsvägen 
Kaninens Montessori förskola (personalkooperativ) Bäckagårdsvägen 32
Bäckagårds förskola (1-5) Söndrums kyrkoväg 1 
Eketånga Montessori förskola "Tallen" (föräldrakooperativ), Bäckagårdsvägen19
Montessoriförskolan Villa Eken (privat förskola med två avdelningar 1-3 och 3-6 år), Bäckagårdsvägen 19
Lillteknis (personalkooperativ) (1-6 år), Steglitsvägen 4 
Äpplets Montessoriförskola, Steglitsvägen
Eketånga fritidshem, Eketångavägen 39

Jutarumsskolan (åk 1-5)
Bäckagårdsskolan (åk F-5) 
Hovgårdsskolan (åk 1-5) 

Söndrumsskolan (åk 6-9)
Eketånga Montessori (åk F-9)