ONsjö/gullbrandstorp

Onsjö är ett mindre samhälle precis i utkanten av Gullbrandstorp och nästgårds härifrån ligger även området Fammarp som är ett litet pittoreskt villaområde på vägen mot Ringenäs. 

Gullbrandstorp ligger ungefär 9 km nordväst om Halmstad och har under senare år fått ett rejält uppsving vad gäller inflyttning och nybyggnation. Den förbättrade vägstandarden samt närhet till stränderna i Vilshärad, Ringenäs och Haverdal bidrar till befolkningsökningen. 

Inte långt härifrån ligger Ringenäs strand som är omåttligt populär under årets samtliga månader för såväl bad som långa promenader. Ringenäs Golfbana och Volkswagen Golfarena är två guldklimpar för träningsintresserade. Ringenäs Golfklubb är bland Sveriges högst rankade banor på svenska golfpaket med omdömen som bl a ”Sveriges vackraste bana” och ”Sveriges bästa golfrestaurang”. Klubben bedriver också hotellverksamhet och den nya utomhussporten Padel utövas här.  Padelbanan har en av Sveriges absolut finaste utsikter då man i spelet kan pausa för en blick över Tylön och horisontlinjen!

Och om Padel är en sommarsport stoltserar Golfarenan intill med vintersport! 2012 utsågs man av tidningen Svensk Golf till Sveriges bästa träningsanläggning och vintern 2013/2014 provade man att anlägga ett skidspår producerat av konstsnö, med gott resultat! Ett attraktivt tillskott till området.

Restriktiva byggbestämmelser kring hästgårdarna söder om Gullbrandstorp säkerhetsställer att rekreationsområdena här inte växer bort i områdets exploatering. Därmed bibehålls ridsporten och landskapets kvalitéer vilket är en tillgång för ortens invånare i det rörliga friluftslivet.

Idag finns i Gullbrandstorp en läkarmottagning, livsmedelsbutik, pizzeria, bensinmack och diverse företag. Flygstaden och centrala Halmstad ligger på behagligt avstånd, med lanthandel, restaurang och café däremellan. Heagård och Möllegård är bra exempel på utflyktsmål i närheten om du blir sugen på delikatesser och fina miljöer! Därtill finner du inte långt från Gullbrandstorp Mjellby Konstmuseum som erbjuder konstutställningar med välkända konstnärer samt aktiviteter därikring, samt Kaggagård om du söker närodlade grönsaker. Området trafikeras av busslinjer nr 10, 30, 75, 330 och 350. Turtätheten är två turer i timman under dagtid. En bra och flitigt använd cykelväg finns också in till Flygstaden och centrala Halmstad. 

Gullbrandstorp har ett rikt föreningsliv. Hembygdsföreningen är aktiv och har bl. a anordnat vandringar, midsommarfirande och kulturaftnar. Medlemmar har möjlighet att hyra föreningens stuga eller lada. Även Samhällsföreningen är mycket aktiv. På Gullevi IP kan du se GAIS spela fotboll och för barn och unga finns t ex scouterna i området. Onsjö IF kör gympa för vuxna och barn och när det kommer till innebandy kör duktiga Kustens IF på för fullt. HGH (fotboll) är också mycket aktiva. Det är ett samarbete mellan de tre klubbarna Haverdal IF, Gullbrandstorp AIS och Harplinge IK, där ungdomsverksamheterna samverkar. På fredagskvällarna bedriver Gullbrandstorps Föräldraförening fritidsgårdsverksamhet i Gullbrandstorpsskolans lokaler.

Gullbrandstorp har också ett par fina lekplatser, ett utegym och en motionsslinga som är 1,2 km lång. 


Förskolor & skolor

Gullängens förskola med fyra avdelningar (1-5 år), Furugatan 14 
Vilshärads förskola (1-5 år), Skälviksvägen 2
Gullbrandstorps förskola (1-5 år), Skolgatan 7

Gullbrandstorpsskolan (År F-9), Grangatan 11
Frösakullsskolan (År F-5), Lokes väg 2
Söndrumsskolan (som boenden i Onsjö tillhör) (År 5-9), Knut Peters väg 21