Harplinge

Det vackert belägna Harplinge är en tätort i Halmstad kommun och kyrkbyn i Harplinge socken. Kyrkan här är idag ungdomlig och aktiv, med exempelvis trädgårdsförening, kör, förskola etc. Här har man bott sedan forntiden, på det visar de många förhistoriska gravfälten kring kyrkan.

Samhället ligger lagom lantligt, lagom nära Halmstad, lagom nära havet. Det har även en vacker förbindelse med E6 som snabbt tar dig vidare på resa. Här finner du bland annat närbutik, pizzeria, anrikt konditori med stenugnsbageri, bibliotek, frisör, gym, Harplinge Lantmän och bibliotek. Här finns både kommunens och kyrkans öppna förskola, BVC & vårdcentral, förskolor, skola samt fritidsgård.  

SPF Kvarnen är en aktiv seniorförening som arrangerar utfärder, studiebesök, teaterbesök och diverse aktiviteter. PRO Harplinge/Gullbrandstorp har ungefär samma utbud och aktiviteter som SPF. 

Ridskolan och idrottsplatsen vittnar om ett aktivt friluftsliv och så gör även hembygdsgården där äldre bygd och kultur bevaras i en härlig miljö på höjden vid skogens rand. I backen åker barnen pulka snörika vintrar och om sommaren anordnas aktiviteter som t ex valborgsfirande och allsång. Det finns även motionsslingor och strövområden här som nyttjas flitigt året om. 

Du cyklar lätt de 5 kilometrarna till stränderna i Haverdal, Särdal och Steninge på bara 10-15 min, till golfbanan i Haverdal likaså.  Vilshärads Golfklubb lockar hela familjen och har kompletterat sitt utbud med tre padelbanor samt en populär After Beach under sommaren! I det vackra landskapet kring Harplinge och längs kusten finner vi vackra naturreservat, lantliga butiker, charmiga caféer och restauranger dit man gärna tar en utflykt. 
Centrala Halmstad ligger bara 15 minuter bort med bil och bussförbindelsen in till Halmstad trafikeras med jämna tidsmellanrum. Det finns även en bra förbindelse till E6 vilket underlättar vid längre resor.

Den gamla väderkvarnen mitt i Harplinge står som symbol för jordbruksbygden och har renoverats flera gånger. Kvarnen byggdes redan 1895 av Fjälldalens godsägare Gustaf von Segebaden och är en s.k Holländare, vilket innebär att hättan vrids med vinden. Den är en av Nordeuropas största, fullt fungerande. Ännu kan den mala mjöl när fälten böljar utanför bebyggelsen, men konstnären Mikael Ericsson låter den istället mala ljud sedan 2012, i fräck kombination med en stor orgel, i sitt Harp Art Lab - ett konstlaboratorium med flera projektrum, ateljéer och gästrum.  

Harplinge som bygd är på stark frammarsch då allt fler ser dess fördelar. Kanske är eller blir det så även för dig som traktens gamla band sjunger:

Om du en vanlig dag, Befinner dig vid kusten
Och livet verkar tveksamt, En liten doft av blues
Börja då vid torget, Ta bilen lagom norrut
Nu är det krokigt hela vägen, Se upp för kor och hästar
Där kommer en blå Volvo, Med människor som vinkar
Och ser du det gula skimret, Gyllene och heligt
Då har du nått ditt mål
Och lever evigt liv

(Del ur låten Harplinge Lyrics med Gyllene Tider)


Förskolor & Skolor

Lyngåkra förskola, 1-3 år, Ekebergsvägen 2
Skeppets förskola, 3-5 år, Lyngåkravägen 1
Enelyckans förskola (1-3 år), Haverdalsvägen 71 
Haverdals förskola (3-5 år), Wekalyckan 3 
Kyrkbackens förskola, privat, Församlingsgården

Lyngåkra skola och fritidshem (år F-5), Tranevallsv. 2
Haverdals Byskola (år F-5)
Gullbrandstorpsskolan (år F-9)
Getingeskolan (F-9)