genevad

Välkommen till Genevad, en tätort i det vackra öppna landskapet i Laholms kommun i Hallands län. Ordet Genevad härstammar ifrån orden gena och vad, och vattendraget man ska gena över är Vessingeån. 

Genevad har ungefär 570 invånare och ligger norr om Laholm. Idag finns här en stor del villor som byggdes upp under 70-talet, men ortens historia går långt tillbaka. På slätten här hölls år 1657 en känd drabbning till följd av den danska krigsförklaringen. Danskarna under riksrådet Axel Urup hade belägrat Lagholms slott och den svenske riksdrotsen Per Brahe hade begärt förstärkningar. På var sida om Genevadsån, vid Genevadsbron, stod arméerna till slut i ett slag där en sex timmar lång artelleri- och muskötduell till slut fick danskarna att retirera. Som minne från denna dag finns ett monument över slaget kvar på en berghäll strax ovan den slätt där arméerna möttes. 

Genevad blev senare i och med järnvägen ett bruks- och stationssamhälle med både tegelbruk och sockerbruk. I Sockerbrukets gamla lokaler ligger idag en av Sveriges största campingvaruhus. Mellan Genevad och Lilla Tjärby ligger en handelsträdgård och plantskola. Gillar man att odla finns inspirerande Genevad Nygård som driver självförsörjning och småskalig ekologisk odling på gården och erbjuder föreläsningar och rundvisningar. I köpcentret Geva finns butikslokaler och en liten jourbutik som också fungerar som postombud. Här finns också en zoobutik för exotiska djur. 

Genevad/Veinge IF har både A- och B-lag samt ungdomslag i en aktiv förening. På orten finns också ett byalag som arrangerar en hel del aktiviteter.

Det finns bra bussförbindelser mellan Laholm och Halmstad, med flera turer varje dag. 


Förskolor & Skolor

Regnbågens Förskola, Bollvägen 4 (Droppen 1-3 år, Solen 3-4 år. Stjärnan för 5-åringarna har sin lokal på Genevadskolan)

Genevadskolan F-3
Veingeskolan F-9

Läs mer om skolorna här: www.laholm.se/barn-och-utbildning