Alet

Närheten till havet ger mer än långgrunda badmöjligheter. Prins Bertils stig slingrar sig förbi utmed havet, en led mellan Slottet och Möllegård som är rik på natur- och kulturupplevelser. Läs informationstavlorna, stanna upp för en stund och låt havsvindarna viska Halmstads historia. Leden är 18 km lång, delvis belyst, och tar dig bland annat igenom Aleskogen och Eketånga naturreservat, förbi de pittoreska fiskebodarna och skolskogen vid Örnäs udde. Sträckan har ett högt värde som rekreationsområde.

Aleskogen, skogsremsan utmed västra stranden, är en av Sveriges fågelrikaste platser med ca 25 arter och kring 200 par som häckar här årligen. Även floran är artrik och en av de vackraste blommorna, svärdsliljan, lyser här gul i kärren. 

Alets IK och IS Örnia tränar på Alevallens (med Alehallen) fotbollsplaner som ligger på Väster i anslutning till Aleskolgen. Arenan och dess omgivning hyser många aktiviteter utöver fotboll, t ex hundutställningar och cirkus. I Stålhallen intill spelas boule både inomhus och utomhus. 

Stranden nedanför Eketånga har ett fina vassbälten, sanddyner och långgrunda bad. Vill du hellre bada i utomhusbassäng söker du dig till Brottet och Simstadion, en välkänd träffpunkt på sommaren, både som badplats och konsertarena. Den inofficiella benämningen Brottet kommer från att man här bröt sten från 1830-talet till början av förra seklet. Småningom vattenfylldes dessa till glädje för simmare sedan 1920. Simstadion är det officiella namnet. Tempererat renat havsvatten som hämtats ur havet utanför till de tre bassängerna - en 50-meters motions-/tävlingsbassäng och en undervisningsbassäng samt en småbarnsbassäng. Här finns även vattenrutchbana. Kioskförsäljning finns liksom omklädningsrum med dusch och bastu mot låg avgift. Simskolan här blir snabbt fulltecknad om sommaren och säsongen håller i sig juni-augusti. Fri entré.

Alet ligger på gång- och cykelavstånd från centrala Halmstad. Det är lika nära till Söndrums centrum, äventyrsland, bensinmackar, skräddare, konditori,  livsmedelsaffärer, restauranger, frisör, banker, apotek, optiker, tandläkare, vårdcentral, veterinär, bibliotek etc. Ett omtyckt område med blandad bebyggelse, kommersiell närhet och natursköna omgivningar som tilltalar såväl det äldre paret som barnfamiljen.


Senior

SPF Söndrumsvännerna - En aktiv seniorförening med gediget program.
PRO Söndrum - Sveriges största pensionärsorganisation


Förskolor & skolor

Aleskogens förskola, (1-5 år, 6 avdelningar) Gentoftev 1
Jutagårds förskola, (1-5 år, 2 avdelningar), Petter Jydes v1
Jutarums förskola, (1-5 år, 4 avdelningar), Paviljongv 5 
Kajutans förskola, (1-5 år, 3 avdelningar) Fiskareg 7
Guldfiskens allergiförskola, (1-5 år) Skånegatan 13

Jutarumsskolan (åk F-5) 
Slottsjordsskolan (åk F-5)
Brunnsåkerskolan (åk 6-9)

Söndrumsskolan (åk 6-9)
Eketånga Montessoriskola (privat, åk F-9)


Öppen förskola i Söndrum, vid biblioteket, Eketångavägen 39