ÅLED/SPÅNSTAD

Åled ligger ca 10 km nordost om Halmstad på ett lagom pendlingsavstånd och med nära anslutning till riksväg 26, Nissastigen och busslinjen 400. Orten tillkom i slutet av 1800-talet där järnvägen byggdes under slutet av århundradet. Järnvägen blev snabbt en livsnerv i samhället och under början av 1900-talet började gemene man att bygga sina hem på orten. Samhället växte kraftigt under 60- och 70-talen och idag bor här ca 1 700 personer. 

För den som vill vara aktiv har Åleds gymnastikförening ett stort utbud av olika träningspass i Åledsskolans gymnastiksal.  Fotbollsföreningen Sennans IF håller till i Åled och i Sennan.

Årligen anordnas cykelfest i samhället och på höstkanten anordnas populära pubaftnar i hemvärnsgården, som även du som privatperson kan hyra om du önskar ställa till med fest.

I ortens centrala del, i dalen kring Nissan, finns en närbutik, en distriktssköterskemottagning, äldreboende och så en pizzaeria. I närheten hittar man även en akvarieaffär (i Älvdalen) samt ortens enda kommunala dagis (Solgläntans förskola)

I den nordvästra delen av orten ligger Spånstad som är ett lugnt villakvarter med bland annat en bilverkstad, ett känt och omtyckt gatukök, en föräldrakooperativ förskola (Sandrosens förskola), Spånstadgranen där du hugger din egen julgran samt en strutsfarm med café. 

I den östra delen ligger Enslöv med Enslövs kyrka, prästgården, låg- och mellanstadieskolan Åledsskolan, det andra kommunala dagiset samt ett vandrarhem. I anslutning till skolan har fotbollsklubben Sennans IF sin klubbstuga. 

Nordost om samhället, inte långt från skolan, hittar man den lilla sjön Torsjön med tillhörande badplats. Här åker man skridskor kalla vinterdagar när isen lagt sig!


Förskolor & skolor

Solgläntans förskola, Nissagatan 6

Sandrosens förskola (föräldrakooperativ), Jordflyv 9 
Åleds förskola, Torsjövägen 1 

Åledsskolan (Åk F-6), Kyrkvägen 
Österledsskolan (Åk 7-9), Esperedsvägen 30