Charmigt hus med havsutsikt på ett högt och stilla läge!

Stenhuggerivägen 73, Stenhuggeriet

UTGÅNGSPRIS3 350 000 kr
FASTIGHETHalmstad Eketånga 5:47
TYP220 - Småhusenhet, helårsbostad
TOMTSTORLEK1 293,0 kvm
BOSTADSTYP1 1/2-plansvilla
BYGGÅR1912
ANTAL RUM5 rok varav 4 sovrum
Boarea86,0 kvm
OMRÅDESBESKRIVNING Stenhuggeriet
VISNING 11 samt 15 september Välkommen att kontakta ansvarig mäklare för din personliga visningstid!
KARTA Hitta hit

Villa med anor söker nya ägare!

I en vacker och prunkande trädgård hittar du detta charmiga boende, uppfört 1912. Mycket av den äldre karaktären har bevarats och huset ramas in av generösa fruktträd, garagebyggnad med snickarverkstad och gästhus med plats för tre till fem bäddar. Atmosfären minner genast om att de som bebott huset i de dryga 100 åren har trivts och vårdat såväl hus som tomt.

Boningshusets 80 kvm är fördelade över 5 rum i varierande storlekar på 1,5-plan. En värmande kakelugn, vackra trägolv och havsutsikt skapar harmoni och trevnad. Den om sommaren rosenbeklädda verandan bjuder in till både vila och fest och rymmer bord för 12 personer. Tomten har dessutom gott om plats för en större köksträdgård för den som önskar komplettera skörden från fruktträden.

Fantastisk möjlighet att med begränsade insatser skaffa sig ett gediget långsiktigt boende i en härlig miljö! Med sina 1 293 kvm medges även att istället bygga en 300 kvm stor villa med byggnadshöjd om 3,5 meter för den som vill förvärva en stor, stilla och högt belägen tomt i Stenhuggeriet!

Lite mer information

   
GRUNDTorpargrund
STOMMEPlank
BJÄLKLAGTrä
FASADTräfasad
TAKBEKLÄDNADEternit
FöNSTER2-glasfönster
VENTILATIONSjälvdrag
VATTEN & AVLOPPKommunalt vatten & avlopp
UPPVÄRMNINGDirektverkande el samt kakelugn
PANTBREV5 st, 1 615 000 kr
TAXERINGSVÄRDE2 306 000 kr
VÄRDEÅR1929
DRIFTSKOSTNAD27 848 kr/år:
Årlig elförbrukning ca 14 825 kWh,
elkostnad 19 400 kr,
vatten/avlopp 2 565 kr,
renhållning 2 513 kr,
försäkring 3 370 kr.
Har du frågor och funderingar om den här bostaden?
Tveka inte att kontakta mig!
Ante Nilsson
Registrerad Fastighetsmäklare
Mobil: 0731 499 501
Mail: ante@bostadco.se

På Stenhuggerivägen 73 infinner sig lugnet redan vid tomtgräns...

Entré med vitmålad träpanel på vägg möter oss och väl innanför denna når vi till vänster trapphus som leder oss upp till övre plan, till höger ingång till klädkammare och därefter badrum.

Vi börjar dock i husets hjärta, köket som till sin yta medger ett mindre köksbord, köket är äldre men i fullgod kondition och har fönster i norrläge och öppningen mot vardagsrummets vinkel ger fin utsikt över trädgårdens entrésida, vilket man för övrigt ser redan innan för dörrtröskeln. Köksinredningen går i vitt och har rostfri bänk samt kyl.

Vardagsrum finner vi härnäst och det har ett massivt trägolv och ljust målade väggar. Den första avdelningen används idag som matplats och den andra delen till soffgrupp och tv-hörna, här är även kakelugnen placerad för såväl värmens optimala spridning i huset som för fröjd för ögat. Vardagsrummets vinkel har utgång till trädgård och används idag som ett hemmakontor.

Vi är åter i hallen och når badrummet som har inkaklat badkar, tvättmaskin, handfat och wc. Våtrumsmatta på golv och halvkaklade väggar.

Övre plan har tre rum varav ett genomgångsrum, takhöjden här är ca 170 cm, väggarna är ljust målade och på golvet har vi massivt trägolv. Från ett av rummen har vi utsikt över bukten mot Halmstad.

Trädgårdstomt, info om tomt, uteplats och övriga byggnader...

Tomtbeskrivning

Större trädgårdstomt som vid tomtgräns avgränsas av lagom höga häckar för insynsskydd. Större gräsmatteytor och singellagd gårdsuppfart. Flertalet fruktkträd såsom äppel- och päronträd samt vinbärsbuskar.

Halmstad Eketånga 5:47 är samtaxerad med flertalet andra fastigheter som sammantaget ger en tomtyta om 1.293 kvm.

Halmstad Eketånga 5:43 (595 kvm)
Halmstad Eketånga 5:119 (2 kvm)
Halmstad Eketånga 5:120 (21 kvm)
Halmstad Eketånga 5:47 (674 kvm)

Detaljplanen medger byggnation 300 kvm, en byggnadshöjd om 3,5m i ett plan men detaljplanen medger ett andra plan till den omfattning som bestämmelserna om byggnadshöjd och taklutning medger.

Uteplats

Mysig, takbelagd veranda där man med fördel avnjuter morgonsolens strålar, uteplatsen är lummigt ombonad av grönska.

Övriga byggnader

Fristående förråds & garagebyggnad i renoveringsbehov samt ett gästhus fördelat på 2,5 rum och kök i äldre kondition, som nuvarande ägare har utnyttjat som ett ypperligt gästhus under sommaren.

Parkering

Uppfart med plats för 4-5 bilar samt en äldre garagebyggnad i renoveringsbehov.

Övrig matnyttig information

TV & Internet

Fiber via Halmstads Stadsnät, avtal övertas av köparen.

Planer och bestämmelser
Planer och bestämmelser: Stenhuggeriet, Byggnadsplan (Beslutsdatum: 19850411). Akt.nr 1380k-p696
Samfällighet: HALMSTAD EKETÅNGA S:6. Akt.nr
Samfällighet: HALMSTAD SÖNDRUM S:3. Akt.nr
Samfällighet: HALMSTAD TROTTABERG S:7. Akt.nr
Samfällighet: HALMSTAD BERGSGÅRD S:10. Akt.nr
Samfällighet: HALMSTAD EKETÅNGA S:11. Akt.nr


Huset har varit i nuvarande ägares försorg sedan 2004 och har till stor del utnyttjats som fritidsboende sommar som vinter.

Vid kontraktsskrivning kommer friskrivningsklausul att tillämpas. Besiktningsprotokoll finns att tillgå hos ansvarig fastighetsmäklare.

Dokument

Planbestämmelser Stenhuggerivä file_download
Klicka här för ta del av av planbestämmelserna
Beskrivning link
Ta del av den digitala broschyren här!

Om Stenhuggeriet och Grötvik

Ungefär 5 km väster om Halmstad och 2 km öster om Tylösand finner vi Stenhuggeriet, vackert beläget nära Eketånga naturreservat, Långenäsudden och Grötviks hamn. Här har du nära till allt vad havet kan erbjuda och kan lätt ta del av den minst sagt populära vandringsleden och rekreationsstråket Prins Bertils stig som passerar området längs havet. Vandringsleden med sin omväxlande sträckning leder förbi historiska platser och vackra miljöer mellan Halmstad slott och Tylösand. 

Bebyggelsen i Stenhuggeriet är av blandad natur men består mest av enfamiljshus med varierat arkitektoniskt formspråk som ger karaktär åt området. Hit går bussarna med hög turtäthet och med flera stopp. Vid ändhållsplatsen finns lekplats boulebana och pokéstop!

De flesta som bor i Halmstad vet säkert var Stenhuggeriet ligger, men alla vet kanske inte riktigt vad som egentligen döljer sig bakom namnet. Historien om ett av Sveriges största stenbrott som var aktivt från 1876-1965 håller sakta på att falla i glömska, och idag är det säkert många som inte har en aning om att här arbetade flera hundra man. Här låg båtar dygnet runt för lastning och här skeppades sten till både Europa och Amerika. Söndrumsstenen med sitt vackra rödflammiga mönster är världsberömd och finns bland annat i presidentmonumentet i Washington, fredspalatset i Haag och Svenska kyrkan i Paris. I stenbrottet ligger idag Halmstad Wake Park som erbjuder en kabelpark för wakeboard. Här arrangeras även klättring uppför klippväggarna och supyoga i vattnet. 

Följer du Långenäsvägen ner till havet når du Tallviks lekplats som är en temalekplats. Det är den största lekparkssatsningen sedan Pippi-lekplatsen i stan och erbjuder en gjuten gummimatta under gungor, klätterställningar och en stor båt att leka på. Här finns också en hinderbana och lekutrustning i naturmaterial i skogen intill. Här finns sedan vintern 2018 också ett utegym intill lekplatsen!

Går du gångstigen till vänster från lekplatsen når du först Jansabryggan från vilken du kan ta dig ett dopp eller njuta av utsikten, och sedan stranden Vita Bandet. Till höger runt udden finner du grillplats och en naturlig fågeldamm i fårhagarna ovanför som går att åka skridskor på när kylan stannat en stund vintertid. Intill hagarna ligger ett antal kolonilotter som möjliggör odling på solig plats!

Fortsätter du promenaden mot Tylösandshållet kommer du till stenbrottet, men innan du når så långt passerar du Grötviks hamn som byggdes i slutet av 1930-talet för att kunna lasta sten från stenbrytningen alldeles intill hamnen. Då denna era är slut har hamnen byggts om till en hamn för fritidsbåtar och rymmer ca 375 platser. Hamnen arrenderas och förvaltas av Grötviks Segelsällskap (GSS) som står för driften. Här arrangerar Astrio BK Grötviks Hamnfest varje sommar med en rad aktiviteter, loppis, servering och dans - en mycket uppskattad och välbesökt dag! 

I Grötviks hamn samlas man gärna på bryggorna och klipporna under sommarkvällarna för att äta picknick och ta ett kvällsdopp, platsen erbjuder nämligen ett mikroklimat där den solvarma graniten avger värme långt in på kvällen. Här lockar krabbmete lockar stora som små i hamnen. Här ligger charmiga små stugor inbäddade i grönska och berg, segelbåtarna förtöjda och husbilarna uppställda - och det är inte konstigt! Det är en liten idyll. Även stormiga dagar lockar Grötvik - här rusar höga vågor mot klippor och vågbrytare och kastar kaskader av vatten mot land och vinden sliter i kroppen på dem som ger sig utanför bilen för att känna av vädrets krafter. Många nöjer sig med att bara sitta kvar i värmen och titta på skådespelet. 

Eketånga naturreservat utgörs av ett kustnära flygsandsområde om ca 19 ha och kantar Stenhuggeriet. Björk och tall planterades här under mitten av 1800-talet och trivs på de mjukt kuperade dynerna. Naturvårdsmålet är att låta skogen nå sitt slutstadium av maximal ålder. Här vårdas annars friluftslivet då det tätortsnära läget innebär att reservatet fungerar som ett värdefullt rekreationsområde. Här finner du ett 1,2 km långt elljusspår bland stigar kors och tvärs, och ett litet utegym invid löpspåret.

Gällande service ligger närmast Bäckagård som erbjuder service i form av närbutik och pizzeria, apotek och vårdcentral. På cykelavstånd ligger Jutarumsskolan och Söndrums centrum med ett stort serviceutbud och önskar man ett än större utbud når du Flygstadens handelsområde eller centrala Halmstad inom ca 10 min i bil. Bussarna trafikerar området, dels från Stenhuggeriet, dels passerar de Tylösandsvägen där du finner flera hållplatser.  


Senior

SPF Söndrumsvännerna - En aktiv seniorförening med gediget program.
PRO Söndrum - Sveriges största pensionärsorganisation


Förskolor & skolor

Eketånga Montessori förskola "Tallen" (föräldrakooperativ), Bäckagårdsvägen19
Montessoriförskolan Villa Eken (privat förskola med två avdelningar 1-3 och 3-6 år), Bäckagårdsvägen 19
Ekbackens Montessoriförskola (pers.koop) (2-6 år), Sandslättsvägen 11
Lillteknis (personalkooperativ) (1-6 år), Steglitsvägen 4
Äpplets Montessoriförskola (1,5-6 år), Steglitsvägen 4
Jutagårds förskola med avdelningarna Älgen och Sjöstjärnan (1-5 år), Petter Jydes väg 1
Östanvindens förskola (1-5 år), Paviljongvägen 3 
Jutarums förskola med avdelningarna Nordan, Västan och Sunnan (1-5 år), Paviljongvägen 5 

Eketånga Montessoriskola (åk F-9)

Jutarumskolan (åk F-5)
Bäckagårdsskolan (åk F-5)
Hovgårdsskolan (åk F-5)

Söndrumsskolan (åk 6-9)


Öppen förskola
Öppen förskola i Söndrum, vid biblioteket, Eketångav 39
Öppna förskolan, Pålsbogård (klicka för att se hemsida för öppettider)


Temalekplatser

Tallviks lekplats är vackert belägen längs Prins Bertils stig, vid havet nära Jansabryggan. Den stora lekplatssatsningen invigdes 2012 och är uppdelad i två teman. Den öppna delen är inspirerad av havet medan den bland tallarna fått ett skogstema med en hinderbana i naturmaterial. Den öppna delen har fått ett tillgänglighetsanpassat underlag av gjuten gummimatta i olika färger och klätterställningar och gungor. Här finns gott om bord och sittplatser. 

Närliggande temalekplatser finner du i Bäckagård (inriktning bollsport) och i Albinsro (tema bronsåldern). I Bäckagård finns också ett Pokémongym vid konstverket Stenkupor (i folkmun kallade "Tuttarna") och det finns ett flertal pokéstopp i närheten. 

Allmänt

Uppgifterna i bostadsbeskrivningen kommer huvudsakligen från säljaren och kontrolleras endast av fastighetsmäklaren om omständigheterna ger anledning till detta.

Areauppgifter härrör från fastighetsregistret och kan av olika skäl vara felaktig. Den köpare som anser att arean är av betydelse bör vidta en uppmätning.

Behöver du hjälp att beräkna de kommande boendekostnaderna för denna bostad?
Vänligen kontakta ansvarig mäklare som kan hjälpa dig att upprätta en skriftlig boendekostnadskalkyl.

Vänligen respektera säljarnas önskemål om att boka tid för visning etc med mäklaren.

Informationen på denna sida är inte alltid 100% komplett. Vänligen tag del av fullständig beskrivning i broschyrform.

Budgivning

En budgivning vid en försäljning som sker genom Bostad&Co är fullkomligt transparent och buden redovisas löpande till samtliga budgivare under processen. Samtliga bud som läggs är ”säkra” då alla budgivare har lämnat in lånelöfte till mäklaren alternativt medgivit mäklaren att kontakta deras bankkontakt. Allt för att säkerställa att de bud som läggs har en ekonomisk bärighet. När köpekontraktets samtliga villkor är uppfyllda överlämnas en budgivningslista till såväl köpare som säljare med samtliga budgivares namn, telefonnummer samt bud och klockslag för lagda bud.

Säljaren har alltid fri prövningsrätt till lagda bud och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet skrivits under har inget bindande avtal upprättats. Det innebär att om det inkommer ytterligare bud efter budgivningen är avslutad men innan kontrakt undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren som då tar ställning till om budet skall beaktas eller inte.

Läs mer om budgivningen här